Checklista rädd katt!

Installera  katten i ett eget rum, i början behöver inte katten stor plats och öppna ytor, det upplevs bara som mycket skrämmande och ohanterligt. Gör miljön ”greppbar” och så trygg som möjligt. Ordna några bra gömställen, t ex liggande kartonger, konsturera en mysig och trygg ”grotta”. Kattens trygga ställen bör befinna sig på motsatta sidan rummets dörr.

Dra för persienner / gardiner, katten vet inte vad fönsterglas är och kan kasta sig mot fönstret i försök att undkomma faran den upplever. Köp gärna kattunnlar  och lägg ut på golvet. Dessa gör det lättare för katten att röra sig och utforska rummet om den är rädd  att röra sig över öppna ytor. Ställ till en början mat, vatten och sandlåda nära det trygga stället. Det kan ta någon dag innan katten rör maten och flytta efterhand ut dem i rummet när du ser att tiden är mogen för det. Det kan ta någon dag innan den rör maten och när det sker är det förmodligen på natten. Extra god mat i början är inte fel. Allt för att övertyga katten om att livet trots allt har sina ljusa sidor.

Vistas inne hos katten redan från början så den vänjer sig vid människor, dess lukt och ljud, men bara korta stunder i taget i början. Rör dig försiktigt och tala lugnt. Lägg eventuellt något gott på platsen där du suttit när du lämnar rummet. Man måste konfrontera en rädd katt varsamt, den upplever dig som ett hot och mycket skrämmande. Ge den utrymme och den tid den behöver.

Börja att leka lite försiktigt i korta stunder när den lugnat sig lite, tex med laserpekare (där du kan ha långt avstånd till katten) eller långt pinne/ spö med fjädrar eller ett snöre. Kanske kommer den först att ignorera dig eller fräsa och morra men ge inte upp. Försök inte att röra eller klappa katten för tidigt, att närma sig med en leksak i början är tillräckligt. Gå lite längre för varje gång, testa gränserna och ge akt på katten, de brukar klara mera än de själva tror. Men kom ihåg att inte pressa den för hårt.

När katten efter en liten tid börjat röra sig fritt i rummet är den redo presenteras för hemmets eventuella övriga fyrfotingar. En trygg tamkatt är det bästa stödet för en rädd katt. Den blir en bra förebild att härma och ta efter. Börja med att blanda katternas dofter. Ta ut en filt till den tama katten som den rädda har legat på som den kan snusa på och kanske några leksaker till den rädda katten som tamkatten har lekt med. Efter en tid kan den tama katten släppas in i rummet korta studer så de får bekanta sig med varandra. Den tama katten blir kanske inte så glad i början men ta det lugnt och i katternas takt så brukar det ordna sig.Försök inte stressa fram resultat utan låt katterna bestämma takten och se varje framsteg som en vinst. Rädda katter är oftast mycket snälla mot andra katter och ska helst inte leva som ensamkatt.

Ge katten den tid och utrymme den behöver, alla katter är olika och har sina egna speciella behov. Var lyhörd och flexibel.

Var alltid mycket noga med och se till så att katten inte kommer utomhus innan den blivit trygg och känner sig hemma i nya hemmet

Vissa skygga katter som levt länge ute vill aldrig mer gå utanför dörren, de har fått nog av kyla och hunger och kan bli den tamaste innekatt.

Att följa en katts resa från skygg till trygg är en underbar upplevelse och man har fått en vän för livet!

—————————————————————————————————

KASTRERING⭐️

Man är inte snäll mot katten när man låter den förbli okastrerad. Katters behov av sexualliv, en partner och avkomma är inte jämförbart med människans. En okastrerad katt är inte lyckligare – tvärt om så riskerar den att råka ut för skador och onödigt lidande.

Att man bör låta katthonan får en kull med ungar innan hon blir kastrerad är en myt. Parningen i sig självt är smärtsam för honan, och dräktighet och att föda innebär alltid stor stress och risk för komplikationer. Det kan också vara svårt att hitta goda hem till de kattungar som föds. P-piller är ett dåligt alternativ då de ökar risken för elakartade juvertumörer och livmoderinflammation. Okastrerade hankatter hamnar oftare i slagsmål med andra katter med mycket svåra skador som följd. De kan vandra långa sträckor för att hitta en partner, därför kommer de lättare vilse och råkar oftare ut för olyckor. Katter som inte kastrerats är högljudda, slåss och urinmarkerar, något som sällan uppskattas av kringboende och kan resultera i att människor ger sig på katten.

Kastrerade katter blir lugnare, jämnare i humöret, mer tillgivna och lekfulla. De håller sig oftast närmare hemmet och utsätts därmed för färre risker vilket gör att de kan förväntas få ett längre och friskare liv. Även innekatter ska vara kastrerade. En stor del av de katter som kommer bort varje år är innekatter som smitit ut hemifrån, från kattvakten eller i samband med transport.

Okastrerade katter är en av de främsta anledningarna till att det finns mer än 100 000 hemlösa katter i Sverige. Kattungar som föds ute av honor som kommit vilse utsätts för stora lidanden och dukar oftast under av svält, sjukdomar och olyckor. De som överlever ger i sin tur upphov till ännu fler hemlösa katter som far illa. Genom att kastrera din katt bidrar du till att minska antalet hemlösa katter och du ger också fler hemlösa och oönskade katter möjlighet att få ett eget hem!