Om oss

 

Djurskyddet Skygga Katten är en ideell förening som arbetar för att hjälpa hemlösa, skygga och övergivna katter. Vi är medlemmar i Djurskyddet Sverige och har tillstånd av Länsstyrelsen Gävleborg.

Vi arbetar även för att öka kunskapen och medvetenheten i samhället så att även rädda katter får möjlighet till bra kattliv.  Den vanligaste uppfattningen om rädda och skygga katter är att de inte går att socialisera men vi anser att den uppfattningen bygger på okunskap då vi av lång erfarenhet vet att nyckeln till katternas tillit är kunskap om bemötande, tålamod och förståelse.

Vi arbetar på ett ansvarsfullt och seriöst sätt med målsättningen att katterna till slut ska placeras ut i nya, permanenta hem och få den kärlek och trygghet de förtjänar. Vi håller kontakt med hemmen och om problem uppstår löser vi dem tillsammans. Fungerar det inte bra får katten komma tillbaka till oss.

Vi försöker även påverka så att våra ansvarigas synsätt på problemet med större kattkolonier förändras så att de istället för avlivning väljer att, där det är möjligt, samarbeta med volontärer och skapar TNR-projekt. Fånga – kastrera, vaccinera och märka – återplacera i kolonin.

Verksamheten finansieras helt av gåvor och medlemsavgifter samt avkastningen från våra loppisar och allt går oavkortat till katternas bästa. Vi har inga egna lokaler utan använder oss uteslutande av jourhem.

Vi avlivar endast katter vid sjukdom som ej går att behandla. Vi avlivar aldrig en frisk katt på grund av att den är rädd, det löser vi och katten tillsammans om den bara får den tid och förståelse den behöver.

Vi tar en gåvoavgift på 1000 kr om du vill ge en av våra katter ett permanent hem. Vid köp av vuxna katterna är de id-märkta, avmaskade, vaccinerade och kastrerade. Kattungar är avmaskade, vaccinerade och id-märkta.  Ägaren tar själv  katten till veterinär för kastration vid sex månaders ålder på vår bekostnad. Finns ingen ytterligare katt i hemmet vid köp av kattunge rekommenderar vi två så de får sällskap och trygghet av varandra.